Czemu warto jeść paprykę?

Papryka to warzywo, które pochodzi z Kolumbii i była ona już uprawiana przez starożytnych Peruwiańczyków, a dzięki Kolumbowi, który przywiózł ją z jednej ze swoich wypraw do Europy. Obecnie paprykę najwięcej uprawia się na Węgrzech, które są powszechnie uznawane za stolice papryki, ponieważ dzięki jej wszechstronności dodaje się ja do bardzo wielu dań, wśród których można wymienić: kanapki, sałatki czy pikantne potrawy.

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze papryki to znajdziemy w niej wiele witamin oraz minerałów, takich jak: mangan, fosfor, sód, magnez, miedź, cynk, żelazo, potas, wapń, błonnik, beta-karoten, witamina C i E. Ważne jest, żeby wiedzieć, że właściwości papryki zależą przede wszystkim od koloru warzywa. Bowiem papryka czerwona ma w sobie najwięcej beta-karotenu, przeciwutleniacza, który ma korzystny wpływ na paznokcie, włosy i skórę. Oprócz przeciwdziała on wolnym rodnikom, które niszczy, dzięki czemu przyczynia się do zapobiegania tworzenia się nowotworów. Ciekawy jest także fakt, że czerwona papryka zawiera czterokrotnie witaminy C niż cytryna. Natomiast witamina C wzmacnia ogólną fizyczną wydolność organizmu oraz układ odpornościowy.

Co do żółtych i pomarańczowych papryk to zawierają one dużo luteiny, która ma korzystny wpływ na wzrok. Dobrze wiedzieć, że każda taka papryka zawiera dużo witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ zapewniają równowagę psychiczną i chronią nas przed nowotworami, chronią przed miażdżycą oraz obniżają poziom cholesterolu.

Natomiast zielona papryka jest najmniej kaloryczna ze wszystkich kolorów, dlatego najbardziej zaleca się ją osobom, które dbają o sylwetkę. Jej dużym plusem jest to, że zawiera dużo kwasu foliowego, który przeciwdziała tworzeniu się wad genetycznych płodu oraz wpływa korzystnie na rozwój dziecka. W związku z tym jest ona jak najbardziej polecana przede wszystkim mamom czy to obecnym, czy przyszłym. Oprócz tego zawiera ona witaminę E, zwaną witaminą młodości, przeciwdziałającą chorobom zębów, podatności na infekcje, zmęczeniu czy anemii.

Jeżeli chodzi o sproszkowaną paprykę to jest ona nie tylko przyprawą, ale także lekiem, który jest używany w medycynie ludowej od wielu lat. Przede wszystkim stosuje się ją jako lek na ból głowy. A wszystko to dzięki kapsaicynie, substancji nadającej papryce piekący smak, która ma dodatkowo właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Dodatkowo chroni ona nas także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, przed wzdęciami, zaparciami oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego i obniża ciśnienie krwi. 

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)