Sprytne sposoby na pieczenie ciast

Gotowanie oraz pieczenie wbrew pozorom nie jest dla każdego. Natomiast jeśli należysz do tego grona osób, dla których pieczenie i gotowanie to czarna magia, ale starasz się to zmienić i marzysz o zostaniu mistrzem w swojej kuchni, to poniżej znajdziesz opis kilku przydatnych oraz prostych trików, które znacznie ułatwią Ci Twoje kuchenne wyzwania. Warto je wypróbować w swoim życiu, a może okaże się, że jesteś mistrzem pieczenia?
1. Zamroź ciasto – w przypadku, gdy zrobisz zbyt dużo ciasta do produkcji ciasteczek to nie wcale nie musisz go wyrzucać. Doskonałym rozwiązaniem jest zamrożenie ciasteczek, które w każdej chwili będą gotowe do upieczenia. Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie życie to podziel je na pojedyncze porcje, a następnie zamroź oddzielnie. Do takiego zamrażania możesz użyć na przykład foremek na kostki lodu.
2. Babka zrobiona z lodów – jest to bardzo prosty oraz szybki przepis na babkę z lodów. Do jego wykonania potrzebujesz 1,5 litrów ulubionych lodów, 3 szklanki mąki oraz posypkę do ozdoby ciast. Następnie lody doprowadź do temperatury pokojowej, po czym dodawaj stopniowo mąkę, energicznie mieszaj masę, tak, aby nie powstały grudki z mąki. Potem foremkę na babki wysmaruj tłuszczem, wsyp kolorową posypkę i wlej ciasto. Wszystko piecz w 150 stopniach przez około 30-40 minut.
3. Dodaj Coca-Coli do ciasta czekoladowego – gdy pieczesz ciasto czekanowe to doskonałym rozwiązaniem będzie dodanie do niego odrobiny Coca-Coli, ponieważ nada ona specyficzny smak, ciasto będzie przyjemnie wilgotne, a dodatkowo gaz zawarty w napoju spulchni wypieki.
4. Napełniaj torebki stawiając je w kubku – rękaw cukierniczy czy też torebki o wiele szybciej i prościej napełnisz, gdy postawisz je sobie w kubku. Dzięki temu będzie ona stabilniej stać, a Ty będziesz mieć wolne dwie ręce do napełniania zamiast jednej. Jest to proste, a jednak jak przydatne rozwiązanie.
5. Skorupki na babeczki – w przypadku, gdy chcesz podać kruche babeczki z masą lub innym nadzieniem to będziesz potrzebował metalowych foremek, po to, aby upiec skorupki. Co nie zmienia faktu, że bez nich też możesz sobie jakoś poradzić. Bowiem wystarczy jak foremkę na babeczki odwrócisz dnem do góry, a ciasto ułożysz po zewnętrznej stronie, a nie w środku. Tak to w bardzo łatwy sposób zrobisz skorupki na babeczki.
6. Ciastka piecz w foremce na babeczki – gdy pieczesz ciasteczka to umieść je foremce na muf finki, ponieważ dzięki temu będą one kruche, delikatne oraz wszystkie będą miały jednakowy kształt. Od tego momentu pieczenie idealnych ciasteczek stanie się banalnie proste.

http://tipy.interia.pl/artykul_24342,zamienniki-jajek-w-gotowaniu-i-pieczeniu.html
Zamienniki jajek w gotowaniu i pieczeniu
Mimo iż jajka to produkt, który ma chyba najwięcej wszystkich witamin naraz to istnieje dużo przyczyn, dla których ludzie chcą unikać jedzenia jajek, są to zwykle: upodobania, kultura, zdrowie,  religia itp. Co prawda dodanie jajek powoduje, ze większość potraw smakuje lepiej, nie znaczy to koniecznie, że nie można się bez nich obyć. Jeśli chodzi o konsystencję oraz smak to można dojść tutaj do pewnych kompromisów, a efekt zazwyczaj jest bardzo podobny. Poniżej znajdziesz kilka przykładów zamienników jajek, które mogą Ci się przydać.

• Proszek do pieczenia i ocet – używaj tego jako zamiennik jajek do pieczenia ciast, kiedy potrzebujesz więcej niż jedno jajko. Zmieszaj po 1 łyżce białego octu i wody w szklance. Do tego dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie możesz użyć takiej mieszanki jako zamiennik jajka w Twoim przepisie.
• Żelatyna – nie wegetariańska: 1 łyżka żelatyny plus 3 łyżki letniej wody są równe jednemu jajku. Jest to często stosowany zamiennik jajek w pieczeniu ciast, ponieważ żelatyna jest niearomatyzowana, a co ważniejsze niesłodzona. Jednak większość wegeterian woli dodawać w miejsce jajek substancję żelującą o nazwie agar – agar (nie żelatynę).  Aby zastosować żelatynę do wypieku ciast, zmieszaj 1 łyżkę żelatyny z 3 łyżkami letniej wody, następnie taką mieszankę możesz dodać do ciasta.
• Banany – ½ zmiksowanego Bana lub ¼ szklanki banana jest równa jednemu jajku. W zasadzie wystarczy zmiksować banana na gładką masę i dodać do ciasta, jednak trzeba pamiętać, że ten zastępnik jajek zmieni smak Brownie.
• Siemię lniane – 1 łyżka zmielonych nasion lnu plus 1 łyżka wody jest równa jednemu jajku. Najpierw zmiel siemię lniane w młynku do kawy, a następnie wymieszaj je z wodą. Pozostaw je tak do momentu, aż mieszanka będzie miała konsystencję żelową, a potem użyj.
• Jogurt sojowy/jogurt naturalny – ¼ szklanki jogurtu jest równa jednemu jajku. Gdy jesteś weganinem to możesz użyć zamiast jajek jogurtu sojowego albo naturalnego. Generalnie wystarczy dokładnie ubić jogurt i dodać do ciast.
• Mus jabłkowy – 1/3 szklanki musu = jedno jajko lub ¼ szklanki musu jabłkowego + jedna łyżeczka proszku do pieczenia. Mus jabłkowy jest szczególnie polecany do pieczenia ciast czekoladowych, np. Brownie. Chodzi oto, że smak czekolady w Brownie góruje nad smakiem musu jabłkowego, więc może on być spokojnie użyty i jest jednym z najlepszych zamienników w tym cieście.
• Woda – ¼ szklanki wody jest równa jednemu jajku.

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)