Jaki olej wybrać do smażenia?

Gdy wchodzimy do sklepu często jest tak duży wybór olejów, że stajemy przed półką i zastanawiamy się, który z nich będzie najlepszy do smażenia, a który do sałatek? Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach jest w czym wybierać – poczynając od rzepakowego przez słonecznikowego, przez sezamowy, lniany, kukurydziany i kokosowy aż po takie jak z orzechów laskowych czy pestek winogron.
Generalnie rzecz ujmując oleje różnią się między sobą składem, ilością kwasów tłuszczowych i tzw. Punktem dymienia, w związku nie każdy olej nadaje się do smażenia, ponieważ w wyższych temperaturach mogą zachodzić niekorzystne zmiany chemiczne, traci on także wszelkie właściwości odżywcze.

Wiele osób zastanawia się czym właściwie jest ta cała temperatura dymienia? Otóż jest to moment, w którym olej pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się palić i wydziela szkodliwe substancje, gryzący dym oraz nieprzyjemny zapach, co nie wpływa korzystnie na jakość czy smak Twoich potraw. Jakby tego było mało to jeszcze nie odbije się to  pozytywnie na Twoim zdrowie, dlatego do smażenia zdecydowanie powinieneś wybierać oleje o wysokiej temperaturze dymienia.
Gdy już wiemy czym jest temperatura dymienia pora zastanowić się nad tym, który olej jest najlepszy do smażenia. Dobrze wiedzieć, że do smażenia najlepiej używać tłuszczy nasyconych, ewentualnie tych jednonienasyconych. Poniżej znajdziesz opis olejów na których warto smażyć, są to:

• Olej kokosowy – obecnie coraz bardziej popularny olej, który cieszy się dużym gronem zwolenników ze względu na jego liczne zalety. Otóż olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest bezpiecznym olejem do pieczenia oraz głębokiego smażenia. Idealnie nadaje się do długotrwałego smażenia w wysokich temperaturach.
• Olej rzepakowy – to chyba jeden z najbardziej popularnych oraz wszystkim dobrze znanych olejów, jednocześnie jest jednym z najlepszych do smażenia, ale tylko tego krótkotrwałego. Dodatkowym atutem tego oleju jest fakt, że nie kosztuje dużo. Charakteryzuje go neutralny smak, dlatego nie determinuje smaku potraw. Oprócz tego wyróżnia go najmniejsza ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Kolejnym plusem tego oleju, jest to, że zawiera on bardzo cenne kwasy omega-9 i omega-3. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to tańsza alternatywa dla oliwy, który bardzo często jest niedoceniana. Ważne jest, aby smażyć na małej ilości takiego oleju przez niedługi czas.
• Olej ryżowy – jest to olej, który posiada bardzo wysoką temperaturę dymienia oraz neutralny smak, co czyni go idealnym olejem do wysokotemperaturowego smażenia. Jest on niesamowicie ceniony w kuchni azjatyckiej oraz włoskiej. Generalnie ma on bardzo wszechstronne zastosowanie, a do tego dobroczynnie wpływa na Twoje zdrowie – jest to idealna zachęta do tego, aby zacząć go używać.

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

Jak udekorować babeczki na święta?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)