Papryka Chilli – wartości odżywcze

Chyba każdy chociaż raz w życiu spróbował smaku papryki Chilli. Jest to warzywo, które pochodzi z Ameryki Środkowej, a dzięki Kolumbowi bardzo szybko dotarło ono do Afryki oraz do Azji. Narodem, który zjada najwięcej chilli są Tajlandczycy, dlatego, że bardzo często chorują na zakrzepy krwi. Papryka Chilli była przywożona do Europy przez konkwistadorów, co było doskonałym interesem dla Hiszpanii. W tym momencie za europejską stolicę papryki uznaje się Węgry, do których papryka trafiła dzięki najazdom Turków. Warto też wiedzieć, że Chilli przez wieki była przyprawą dla ludzi ubogich, których nie było stać na drogi pieprz, importowany z Indii. Współcześnie jest ona narodową przyprawą Węgrów i obiektem zainteresowania Królewskiej Akademii Nauk  w Sztokholmie.

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze papryki Chilii to znajdziemy w niej wiele witamin oraz minerałów, takich jak: mangan, fosfor, sód, magnez, miedź, cynk, żelazo, potas, wapń, błonnik, beta-karoten, witamina C i E oraz kapsaicyna. Warto wiedzieć, że spożywanie Chilli zapobiega rozwojowi nowotworów, nadciśnieniu oraz osteoporozie. Dodatkowo okazuje się, że papryka Chilli pomaga szybciej spalać tkankę tłuszczową, ponieważ doskonale poprawia przemianę materii oraz przyśpiesza metabolizm. Oprócz tego papryczka ma w sobie bardzo dużo witamin z grupy B, które mają bardzo dobry wpływ na przemianę materii, poprawę pracy układu nerwowego oraz stabilność psychiczną. Jeśli chodzi o Chilli to zawiera ono także spore ilości beta-karotenu oraz witaminy C i E, które są przeciwutleniaczami, które doskonale oddziaływają na wygląd paznokci, włosów i skóry, a dodatkowo przeciwdziałają tworzeniu się nowotworów, dzięki czemu spowalniają proces starzenia. Jakby tego było mało to Chilli wzmacnia również odporność organizmu dzięki pobudzaniu krążenia, w związku z tym zaleca się jej jedzenie w czasie największych przeziębień. Natomiast suszone Chilli zawiera także dużo witaminy A, której tak wiele nie posiada nie suszona papryczka chilli.

Co ciekawe papryczki Chilli zawierają w sobie kapsaicynę, związek chemiczny przez który Chilli jest tak pikantne oraz ostre. Kapsaicyna ma właściwości drażniące błony śluzowe oraz skórę, przez co się one rozgrzewają, następnie nabierają czerwonego koloru, ale nie ma w nich stanu zapalnego, tak jak w przypadku pieprzu.

Warto wiedzieć także, że chilli tuż obok kurkumy zajmuje pozycję jednej z najbardziej cenionych przypraw o działania leczniczym oraz oczyszczającym, wedle tradycyjnej medycyny wschodu. Jest to bowiem druga, zaraz po soli, najczęściej i najchętniej używana przyprawa na świecie. Cieszy się taką popularnością, ponieważ używa się jej do rozgrzania organizmu, do pobudzenia funkcji wątroby, układu krążenia, powstrzymuje krwawienia oraz jest używana, jako składnik ziołowych mieszanek, ponieważ pomaga organizmowi lepiej wchłaniać związki chemiczne.

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)