Podstawy pieczenia ciast

Wydawać by się mogło, że w książkach kucharskich oraz we wszelkiego rodzaju przepisach zawsze podany jest czas pieczenia oraz dokładna temperatura. Mimo to myślę, że warto przyswoić sobie podstawowe wartości, dzięki czemu nie będziemy mieć później żadnych problemów, ani wątpliwości, a nasze ciasta będą zawsze smaczne i udane.

Generalnie przyjęte jest, że pieczemy w temperaturze 180 do 200 stopni, przez około 20 do 30 minut. Natomiast półkruche powinniśmy piec w temperaturze od 189 do nawet 220 stopni, przez 20-30 minut.  W przypadku, gdy temperatura pieczenia będzie zbyt wysoka, tłuszcz się rozłoży i pogorszy się smak ciasta, a co gorsza nawet jego wartość odżywcza. Zarówno, gdy mamy do czynienia przy kruchym, jak i półkruchym cieście, zbyt mała temperatura sprawi, że masło i mąka zamienia się w coś rodzaju zasmażki, w wyniku czego całe ciasto się rozleje i zdeformuje, a ostatecznie stanie się niesmaczne i twarde.
Jeżeli chodzi o pierniki pieczemy w 150-160 stopniach, przez około 45-60 minut, natomiast jeśli nie będziemy przestrzegać zalecanej temperatury i ustawimy zbyt niska, musimy liczyć się z tym, że środkowa części ciasta i bakalie mogą odpaść. W przypadku natomiast gdy przesadzimy z temperaturą, urośnie tylko środek ciasta, a brzegi będą niskie i zanadto spieczone.
Warto wspomnieć o cieście francuskim, które pieczemy je przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Musimy wiedzieć, że ciasto się dość łatwo przypala, dlatego lepiej nie próbujmy przyśpieszyć procesu pieczenia zwiększeniem temperatury. Natomiast w drugą stronę, zbyt niska temperatura może sprawić, że francuskie ciasto się nee rozwarstwi oraz że nie uzyska swojego charakterystycznego wyglądu.

Jeśli chodzi o biszkopty to je powinno się piec w 160 do 180 stopniach przez czas 15 do 30 minut. W przypadku, gdy temperatura byłaby wyższa to ciasto może nie zdążyć nam wyrosnąć, podczas gdy jego wierzch będzie już przypieczony. Jeżeli natomiast nie dogrzejemy piec to biszkopt opadnie po wyjęciu go z piekarnik, a nawet jeśli wydłużymy czas pieczenia to pozostanie on niesmaczny oraz suchy.

Na końcu wspomnę jeszcze o cieście drożdżowym, które pieczemy od 15 do aż 50 minut w temperaturze 160-180 stopni. Oczywiście dokładne parametry są zależne od wielkości ciasta. Gdy mamy za ciepły piekarnik może on jedynie zniszczyć nasze ciasto, w efekcie czego powstanie duży zakalec i gruba spieczona skórka. Wtedy nasze ciasto będzie niewyrośnięte i będzie bardziej przypominało kawałek deseczki niż smaczny, pulchny deser. Gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę to ciasto zacznie nam się samo wylewać z formy w piecu, a zaraz po wyjęciu opadnie. Również w tym przypadku powinniśmy się liczyć z powstaniem zakalca. Jeśli jednak będziemy trzymać blachę zbyt długo w piekarniku to ciasto się wysuszy oraz straci dużo na smaku. 

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)