Jak przechowywać świeże grzyby?

Grzybobranie to dość popularne spędzanie czasu wśród polaków. Wiąże się to z tym, że grzyby to dla większości fanów kuchni naprawdę wielki rarytas. Jednak ich dużym minusem jest fakt, że należą one do produktów bardzo szybko psujących się oraz że pojawiają się w naszych lasach zaledwie tylko przez kilka tygodni w całym roku. Poniżej znajdziesz informacje co zrobić, żeby jak najdłużej korzystać w własnoręcznie zebranych grzybów.

Generalnie przechowywać grzyby możemy na kilka prostych sposobów. Przede wszystkim trzeba pamiętać o kilku istotnych sprawach, takich jak to, że grzyby świeże wytrzymają w lodówce nie więcej niż jeden dzień, w związku z tym koniecznie zdecyduj co z nimi zrobisz zaraz po zebraniu. Poza tym im większy jest dany grzyb tym jego trwałość jest krótsza, zazwyczaj grzyby małe są młodsze i dzięki temu po prostu „zdrowsze”.

Co z grzybami mrożonymi? Powszechnie uznaje się, że są one świeże, ponieważ mrożenie to świetny sposób na przechowanie całych, świeżych grzybów. Ważne jest to, że do mrożenia nadają się nawet mniej szlachetne gatunki, takie jak podgrzybek. Małe, zdrowe grzyby powinniśmy dobrze wyczyścić oraz lekko obmyć, a następnie ułożyć je na półce w zamrażalniku. W momencie, kiedy już dobrze się zamrożą to trzeba wrzucić je do worka lub plastikowego opakowania. Następnie prosto z zamrażalki wrzucamy takie grzyby na patelnię i wykorzystujemy w różnorodnych potrawach. Dobrze jest pamiętać o tym, że kurki przed zamrożeniem najlepiej jest obgotować, bo w przeciwnym wypadku po rozmrożeniu będą gorzkie.

Jeżeli chodzi o grzyby duszone to uduszone na maśle grzyby można przechować w słoiku przez co najmniej kilka dni. Dzięki temu, przygotowane w taki sposób świetnie nadają się również do zamrożenia – trzeba jedynie pamiętać, aby nie zamrażać niczego w szklanych pojemnikach.

Natomiast jeśli chodzi o grzyby suszone to warto wspomnieć, że suszenie grzybów jest to genialny sposób na przechowanie grzybów przez długi czas. Gdy mamy suszone grzyby i przechowujemy je w szczelnie zamkniętym słoiku to możemy być spokojni, że przetrwają nam minimum rok. Gdy mamy taką potrzebę to z takiego słoika w każdej chwili możemy wyjąć sobie kilka lub kilkanaście sztuk, po czym wrzucamy je do wody na kilkadziesiąt minut, a następnie możemy cieszyć się pysznymi, aromatycznymi grzybami, których możemy używać spokojnie do zup, pizzy, bigosu, pierogów oraz wielu innych potraw, do których będą nam potrzebne grzyby. Dlatego warto skorzystać z tego sposobu, ponieważ w ten sposób możemy cieszyć się i degustować smakiem własnych grzybów przez cały rok i wtedy, kiedy tylko mamy na to ochotę.

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak udekorować babeczki na święta?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)