Jak udekorować babeczki na święta?

Ze świętami różnie bywa, ale każdy lubi i kojarzy je ze śniegiem oraz pięknym, wigilijnym stołem. Miejmy nadzieję, że w tym roku święta będą białe, jeśli jednak coś miałoby pójść nie tak to przecież zawsze możemy zadbać o odrobinę zimy na naszym wigilijnym stole. Otrzymamy taki efekt, dzięki odpowiednio udekorowanym babeczkom świątecznym. Okazuje się, że odrobina czekolady oraz cukru pomoże przenieść zwykłe muffinki w świat ekskluzywnych cukierniczych dzieł sztuki. Poniżej znajdziesz kilka pożytecznych informacji o tym, jak udekorować babeczki na święta.

Zacznijmy od rzeczy, w które musisz się wcześniej zaopatrzyć. Do dekoracji około dwunastu do piętnastu babeczek będziesz potrzebował: około 380 gram czekolady lub łezek czekoladowych, 190 gram białej czekolady lub białych łezek czekoladowych, cukier (najlepiej, aby był to kryształ), biały brokat spożywczy, forma do pieczenia oraz rękaw spożywczy.  Następnie ściągnij z Internetu rysunek czarnego drzewa na białym tle i w razie potrzeby go powiększ lub pomniejsz i wydrukuj na kartce papieru. Dobrze będzie jeśli zmieścisz na jednej kartce kilka drzewek odpowiednich rozmiarów.

Gdy już to zrobisz to kartkę włóż do koszulki i ułóż na blasze do pieczenia. W tak zwanym międzyczasie rozdrobnij mleczną czekoladę i roztop ją w kąpieli parowej. Potem roztopioną czekoladę umieść w rękawie spożywczym lub foliowym worku z odciętym rogiem. Teraz wzorując się na rysunku wyciskaj na wierzch folii czekoladę, tworząc kształt drzewka. Postaraj się, aby było ono na tyle grube, by po zastygnięciu bez problemu dało się oderwać je od folii. Gdy coś pójdzie nie tak to zawsze możesz wygładzić krawędzie drzewka wykałaczką, pamiętaj jednak, że musisz się śpieszyć, bo czekolada szybko zacznie zastygać. Tak przygotowane drzewka pozostaw na 30-45 minut, żeby całkowicie zastygły. W tym czasie na spokojnie przygotuj sobie babeczki wedle ulubionego przepisu.

Jeśli drzewka będą już gotowe to pora przyprószyć je śniegiem. Aby to zrobić to roztop białą czekoladę w kąpieli parowej, a następnie umieść ją w rękawie spożywczym zakończonym węższą niż poprzednio końcówką. Potem wyciśnij czekoladę na wierzch niektórych gałęzi drzewka. Póki czekolada jest jeszcze ciepła to posyp ją cukrem kryształem lub brokatem spożywczym. Następnie poczekaj, aż wszystko całkowicie wystygnie, co powinno trwać około 30 minut.

Następnie udekoruj upieczone wcześniej babeczki kremem waniliowym. Potem w małej miseczce zmieszaj cukier z brokatem spożywczym. Gdy to zrobisz to zanurzaj w nim babeczki kremem do dołu i obtaczaj je w cukrze.
Co do czekoladowych drzewek to delikatnie oderwij je od foli, po czym wbijaj je w środek obtoczonego cukrem kremu. Gdy drzewka nie będą chciały trzymać się w pionie to możesz dyskretnie podeprzeć je wbijając z tyłu wykałaczkę. Jeżeli wolisz jednak bardziej jadalną alternatywę to zawsze możesz wykorzystać kawałek paluszka. Zimowe babeczki gotowe!

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)