Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Nie zawsze można kupić świeże warzywa, wtedy trzeba zaopatrzyć się oraz pomyśleć o zamrożonych warzywach. W Polsce lato i wiosna to czas, kiedy świeżych, pełnowartościowych warzyw i owoców jest w pod dostatkiem i spokojnie możemy w każdej chwili kupić sobie świeżego pomidora czy jarzyny na targu. Gdy jednak chcesz się cieszyć ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym to najlepszym pomysłem jest ich mrożenie. Generalnie rzecz ujmując jest to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, aromatu oraz smaku. Dodatkowo warto wiedzieć, że tego rodzaju mrożonki stanowią także bardzo cenne uzupełnienie Twojej diety.


Pomimo iż mrożone produkty nie są tak dobre i smaczne jak te świeże to bardzo istotne jest, że mrożonki, które przygotowujesz są wolne od chemicznych ulepszaczy i konserwantów, których jest cała masa na sklepowych półkach. Przede wszystkim musisz być świadomym, że procesowi mrożenia możesz poddać niemal prawie wszystkie znane Ci warzywa. Jednak musisz koniecznie pamiętać, aby wybierać właśnie te, które mają zwartą strukturę oraz niedużą zawartość wody, ponieważ dzięki temu zyskujesz pewność, że po rozmrożeniu będą wyglądały tak smakowicie jak przed zamrożeniem. W związku z tym warto wiedzieć, że do przechowywania w zamrażarce nie nadają się kompletnie ogórki oraz sałata.
Wiele osób zastanawia się często jak długo może przechowywać warzywa w zamrażarce.

Otóż generalnie czas przechowywania mrożonek w zamrażarce domowej lodówki może być różny i jest zależny od temperatury mrożenia. Jeśli mamy do czynienia z małymi lodówkami, w których temperatura nie spada poniżej minus sześć stopni Celsjusza to mrożonki możesz przechowywać jedynie przez tydzień. Natomiast w większych zamrażarkach, w których temperatura może sięgać nawet do minus osiemnastu stopni Celsjusza to warzywa takie jak: fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa korzeniowe, szpinak, szczaw, kalafior, brukselka, kalarepa, kapusta czerwona, włoska i cukrowa – mogą znajdować się w zamrażarce od 9 do aż 12 miesięcy, czyli w zasadzie cały rok. Jednak w przypadku takich warzyw jak: papryka, pory, pomidory, koperek oraz natkę pietruszki możemy przechowywać w zamrażarce do sześciu miesięcy.
Przede wszystkim jednak musisz pamiętać, aby nigdy, a to nigdy nie zamrażać ciepłych produktów oraz takich, które zostały już raz odmrożone, jeśli nie chcesz się otruć ani narazić na szwank swojego zdrowia. To bardzo ważne!

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak przechowywać świeże grzyby?

Jak udekorować babeczki na święta?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)