Lasagne – najlepsza włoska zapiekanka

Polska to kraj, który ma z Włochami wiele wspólnego. My również lubimy dobre jedzenie, muzykę i dobrą zabawę. Dodatkowo wspólne biesiadowanie z rodziną oraz przyjaciółmi to ważny element obu naszych kultur. Bardzo często szukamy do tego okazji – czy to święta, czy rodzinne uroczystości czy zwykły, codzienny posiłek. Prawdopodobnie, dlatego tak bardzo smakuje nam włoskie jedzenie, proste i pełne smaków. Obecnie już na stałe do polskich domów weszły lasagne, zapiekanki oraz makarony. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych informacji o tradycyjnej włoskie zapiekance, czyli o cudownej lasagne.
Lasagne jest to danie przygotowywane  z płatów makaronu przedzielonych pysznymi warstwami, takimi jak: mięsny sos, owoce morza, warzywa, ricotta, z chrupiącą warstwą sera i śmietany lub beszamelu na wierzchu – ta potrawa ma w sobie coś niezwykłego. Możemy być pewni, że jej doskonały aromat po wyjęciu z piekarnik zwabi do stołu wszystkich domowników.
Dużo osób zastanawia się jak upiec idealną lasagne, wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne. Aby nasza lasagne była idealna to pieczemy ja przykrytą folią aluminiową, która usuwamy na 15 minut przed końcem. W taki oto sposób ten ostatni etap zapewni nam cudowną, chrupiącą skórkę z pieczonego sera i innych dodatków, typu beszamel czy śmietana.  Bardzo ważne jest także, aby nasza lasagne mogła odpocząć przez 10 minut przed podaniem, wtedy łatwiej będzie nam podzielić ją na kawałki.

Bardzo istotny jest także sposób układania lasagne. Ponieważ lasagne to danie wyjątkowo inspirujące i dobra okazja, aby zabłysnąć oryginalną kompozycją. Jeśli chcemy móc łatwiej potem wyjąć ją z naczynia to po upieczeniu warto wysmarować je dobrze tłuszczem. Zazwyczaj naczynia maja kształt prostokąta czy też kwadratu, ale tak naprawdę to każde naczynie żaroodporne oraz wystarczająco głęboki by pomieścić kilka warstw sprawdzi się dobrze do lasagne. Należy zwrócić także uwagę, aby warstwy pomiędzy makaronem nie były zbyt wodniste, inaczej bowiem nasza lasagne zamieni się w zupę. W przypadku, gdy jedną z warstw jest na przykład ser ricotta to można go odsączyć na gazie przez kilka godzin lub dodać roztrzepane jajko.

Na koniec warto zadbać oto, aby makaron był miękki. Otóż przygotowując lasagne koniecznie zadbajcie o to, by płaty makaronu były dobrze przykryte odpowiednią ilością sosu. Gdy na bokach będzie go brakować to brzegi makaronu pozostaną surowe, natomiast jeśli makaron będzie dobrze znużony w sobie to podczas pieczenie zapiekanki wchłonie wilgoć i „ugotuje się”. Największym sukcesem do idealnej lasagne jest odpowiednia ilość gęstego oraz aromatycznego sosu. 

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)