Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie obiadowe

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a chcesz przygotować szybko coś smacznego i pożywnego, powinieneś pomyśleć nad przygotowaniem jednogarnkowej zupy gulaszowej! Zupa gulaszowa jest to bardzo intensywna, rozgrzewająca zupa zimowa. Trzeba wiedzieć, że gulaszowa doskonale sprawdza się w roli głównego dania obiadowego z chrupiącym, świeżym chlebem, ryżem czy też z kluskami.

Zupa gulaszowa jest to tradycyjna węgierska zupa, która składa się z mięs cielęcego albo wołowego i przypomina po prostu gulasz, szczególnie w przypadku, gdy nie ma dużo ingrediencji. Co ciekawe, mięso do takiej zupy nie koniecznie musi być drogie, wręcz przeciwnie dobrze jest robić zupę gulaszową w oparciu o tańsze rodzaje mięsa wołowego, takie jak na przykład udziec, ligawa czy też rozbef. Bardzo ważne jest, aby mięso gotować wystarczająco długo albo na przykład dusić w piekarniku, zanim dodamy do zupy warzywa. Jeżeli chodzi o warzywa, które dodajemy do zupy gulaszowej są to: czerwona papryka w dużych ilościach, ziemniaki, marchewka, pietruszka, pomidory i oczywiście cebula.
Dobrym rozwiązaniem jest mocno przyprawiona zupa gulaszowa, z intensywną mieszanką przypraw, między innymi ostrą papryką czy kminkiem. Oprócz tego warto postawić na stole kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny, po to, aby złagodzić mocne uderzenie dla tych, którzy wolą delikatne smaki.

Warto wiedzieć także, że w niektórych przepisach na gulaszową pojawia się również wędzony boczek, jako dodatkowy aromat oraz smak. Dodatkowo można również wypróbować w tej roli pokrojoną wędzoną kiełbasę. Czasami, w niektórych przepisach można znaleźć także kiszoną kapustę. W efekcie otrzymujemy zupę gulaszową połączoną z polskim bigosem czyli Polak Węgier – coś, co powinno smakować niemal każdemu.

Dużym atutem tej zupy jest to, że jest jednogarnkowa. Dzięki temu mamy mało zmywania, a dobrze skomponowana mieszkanka zapachów, smaków oraz kolorów nie ma sobie równych. Takie mieszanki funkcjonują chyba we wszystkich kuchniach świata. Przykładem tego może być francuski coq Au vin, czyli kurczak duszony w winie, belgijskie carbonade flamande, czyli wołowina z piwem i warzywami, żydowki czulent- to tylko kilka przykładów, a jest bardzo dużo przykładów tego rodzaju dań, łączy je jednak to, ze wszystkie wzięły się z potrzeby przygotowania smacznego, pożywnego jedzenia dla najbliższych w prosty, nie wymagający czasu oraz wysiłku sposób. Dlatego warto spróbować przyrządzić taką zupę gulaszową w swoim domu, a na pewno nie będziesz żałował!

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)