Drożdże świeże czy instant?

Wiadomym jest, że droższe to najpopularniejszy środek spulchniający, niezbędny do pieczenie chleba, niektórych ciast oraz jako składnik zaczynu. To właśnie dzięki drożdżom większość wypieków staje się pulchnymi i rośnie. Zazwyczaj w sklepie mamy do wyboru trzy rodzaje droższy, są to: świeże, suche oraz instant. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, które z nich wybrać.
Zacznijmy od świeżych droższy, są one bardzo często spotykane w sklepach oraz w supermarketach w postaci kostki o różnej gramaturze. Zwykłe opakowanie przeważnie waży od 100 do 200 gram. Zanim dokonamy zakupu przede wszystkim sprawdźmy czy drożdże, które chcemy kupić są świeże. Czasami może zdarzyć się tak, że mimo nieprzedawnionej daty ważności produktu, drożdże ze sklepowej półki i tak są przesuszone albo co gorsza – spleśniałe. W związku tym warto delikatnie rozchylić opakowanie i dyskretnie sprawdzić stan droższy. Bardzo ważne jest ich przechowywanie w lodówce, jednak przed użyciem powinny one osiągnąć temperaturę pokojową.

Najczęściej świeże droższe stosuje się w formie uaktywnionej, czyli jako rozczyn, poprzez dodanie do nich ciepłego mleka lub wody i trochę cukru.
Po czym rozpoznać czy drożdże są świeże? Przede wszystkim mają one jasnobeżową barwę, słodki, intensywny smak, a ich konsystencja jest dość zbita. Aby się upewnić, że drożdże są świeże to wymieszaj je z ciepłym mlekiem lub wodą, dodaj odrobinę cukru. Gdy w ciągu kilku minut drożdże zaczną się pienić to śmiało możesz ich użyć.

Poza świeżymi droższymi możemy nabyć także drożdże suszone, które występują w postaci granulek. Takie drożdże wymagają przygotowania rozczynu przed ich użyciem, z mąki i ciepłego mleka lub mąki o temperaturze 34-40 stopni. Ważne, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym, chłodnym miejscu.
Coraz popularniejsze obecnie stają się droższe instant, które również występują w formie granulek, ale nie wymagają one wykonania rozczynu, co jest dużą oszczędnością czasu oraz ułatwieniem. Droższe instant miesza się z mąką i innymi suchymi składnikami przepisu.

Dużo osób zastanawia się czy lepiej wybrać drożdże świeże czy też może instant? Jest to kwestia bardzo sporna. Przede wszystkim powinieneś wziąć pod uwagę to do czego zostaną one użyte. To znaczy, na przykład jaki rodzaj ciasta drożdżowego chcesz przygotować. Jeśli chodzi o droższe instant to przeznaczone one są z reguły do ciast lżejszych, nie tłustych, zawierających nie więcej niż 5 % cukru. Ich dużym atutem jest to, że możesz je długo przechowywać, a efekty są porównywalne jak w przypadku drożdży świeżych. Dobrze jest wziąć pod uwagę, że drożdże świeże lepiej użyć do robienia ciast cięższych, gdzie większa jest zawartość masła czy jajek. 

 

Zobacz także

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

Jak udekorować babeczki na święta?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)