Jagody goji nie tak dobre, jak się wydaje?

Ostatnio wszędzie, z każdej strony słyszy się o jagodach Gojii. Jakie to one cudowne działanie mają, że się chudnie od nich, jest się super zdrowym i wiele, wiele innych. Możnaby rzec, że jagody Goji wykreowany zostały w ostatnich latach jako flagowy produkt z kategorii „super food”, czyli po prostu produkt należący do super zdrowych pokarmów o niemal magicznych właściwościach.

Pomimo to ostatnimi czasy można zaobserwować bardzo wyraźny odwrót od zachwytów nad tymi, jakże przecudownie wyglądającymi i magicznym nasionkami. Oczywiście, nie ulega wątpliwości, że jagody goji stosowane były od niemal tysięcy lat na przykład w medycynie chińskiej oraz jak wiele innych owoców są one niesamowicie bogate w cenne składniki oraz wartości odżywcze. Innymi słowy są po prostu bardzo zdrowe – i to się zgadza.

Ale niemal ciśnie się na usta znane, stare, polskie powiedzenie, że „cudze chwalicie, a swego nie znacie”. O co chodzi? Otóż dla przykładu nasze rodzime, poczciwe porzeczki mają całkiem podobne właściwości i co jeszcze ciekawsze – zawierają one sporo więcej cennych składników, za które jagody goji są tak chwalone.

Jeżeli chodzi o jagody gojii to dobrze jest ich używać w swojej kuchni przede wszystkim jesienią i zimą, gdy nie mamy dostępu do własnych porzeczek. W zimowe dni mniej więcej jedna łyżeczka nasion goji dziennie, czyli ok. 10 gram powinna być wystarczająca. Jednak, gdy tylko nastanie sezon letni to dużo lepszym wyborem będą nasze porzeczki, maliny, czy choćby słynne czarne jagody leśne.

W związku z tym, zanim zaczniemy szukać w Internecie na magiczne schudnięcie oraz ozdrowienie to zamiast wydawać fortunę na zakup specjalnych nasion Gojii czy też innych suplementów diety „cud” przejdźmy się po prostu do lasu po jagody, albo do własnego ogrodu nazrywać trochę dobrych, smacznych oraz bardzo zdrowych, niedocenianych przez nas porzeczek. Nie tylko będziemy zdrowsi, ale będziemy wspierali również polską gospodarką oraz przyczynimy się do mniejszych strat w polskim jedzeniu.

A przecież świeże malinki, porzeczki czy jagody to owoce, których od zawsze używały nasze babcie i powinny kojarzyć nam się ze słodkim smakiem dzieciństwa. Jeśli nie mamy obok siebie ogrodu ani też lasu, w którym owe cudowne owoce moglibyśmy upolować to przejdźmy się do najbliższego targu albo warzywniaka, porozmawiajmy z ekspedientką zamiast zamawiać z Internetu „magiczne, cudowne” nasiona Gojii i czekać tygodniami, aż  nam je przyślą. Nie dajmy sobie mydlić oczu i doceńmy to, co mamy tuż pod nosem.

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)