Wariacje na temat naleśników

Czy istnieje ktoś, kto nie lubi naleśników? Chyba nie. Ponieważ ciasto naleśnikowe to przepyszne danie, które możemy wzbogacać na różne sposoby wszelkimi dodatkami. Ciekawą wariacją są naleśniki z posiekanymi świeżymi ziołami, szczypiorkiem, pietruszką, tymiankiem czy też drobno posiekany szpinakiem. W przypadku, gdy używamy szpinaku mrożonego to zawsze bardzo dokładnie powinniśmy go odsączyć.
Jeżeli chodzi o słodką wersję naleśników to doskonałym dodatkiem jest kakao, skorka pomarańczowa lub cytrynowa czy też cynamon. To wszystko posypać szczyptą cukru pudru i mamy już naleśniki, więc możemy przejść do ich nadziewania. Najpierw opiszę wersje słodkich naleśników, bo kto nie lubi rumianych, pachnących naleśników z serem? Jest to archetyp dziecięcego przysmaku, które smakuje niemal wszystkim dzieciom.
Oczywiście najbardziej klasycznym nadzieniem do naleśników na słodko jest biały ser. Niesamowicie istotne jednak jest, aby taki ser należycie przygotować, aby był rzeczywiście dobry i smaczny. Jeżeli chodzi o najprostsze wydanie to można przygotować najpierw kogel-mogel z żółtka utartego z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, najlepiej półtłusty lub tłusty twaróg, a następnie ucieramy to wszystko na gładko. Oprócz tego warto wiedzieć, że do cukru powinniśmy dodać także cukier waniliowy. Co do dodatków do sera to doskonałym rozwiązaniem są namoczone w alkoholu lub w ciepłej wodzie rodzynki, wiórki czekoladowe, kandyzowane owoce, prażone płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Trzeba przyznać, że kombinacji oraz pomysłów jest bardzo dużo, ponieważ każdy ma jakieś swoje ulubione kompozycje smakowe. Dodatkowo naleśniki możemy śmiało nadziewać także przeróżnymi, pysznymi i zdrowymi owocami. Doskonale sprawdzają się oraz smakują przepyszne naleśniki z cynamonowymi jabłkami. Możecie po obiedzie spodziewać się dużego aplauzu oraz zadowolenia ze strony domowników.
Aby przygotować naleśniki z cynamonowymi jabłkami to na przygotowanie 4 porcji potrzebujesz około 30 minut oraz takich składników jak:
• 4 łyżeczki cukru
• Tłuszcz do smażenia
• Szklanka mleka
• 1,5 szklanki mąki przennej
• 2 jajka
• 30 mililitrów oleju roślinnego
• 3 jabłka
• 1/3 szklanki wody mineralnej
• Szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru pudru
Co do sposobu przygotowanie to zrób ciasto z: mleka, jajek, wody, mąki, oleju, szczypty soli, cynamonu oraz cukru. Wymieszaj razem te wszystkie składniki, a potem smaż z tego ciasta naleśniki. Następnie obrane jabłka pokrój w cząstki, upraż je na rozgrzanej patelni, dodaj rodzynki, a następnie oprósz cukrem (ok. 2 łyżeczki) i cynamonem. Gotowe jabłuszka nałóż na naleśniki i składaj je w kopertę, a przed podaniem obsmaż naleśniki z obu stron na rumiany kolor. I gotowe!

 

Zobacz także

Drożdże świeże czy instant?

Jaki ryż wybrać?

Jaki olej wybrać do smażenia?

Jak długo można przechowywać warzywa w zamrażarce?

Jak przechowywać świeże grzyby?

O nas

Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić pyszną lazanię oraz zupę gulaszową. Poza tym porady, które z pewnością przydadzą Ci się w kuchni. Zapraszamy do czytania :)